DSC_2686Wata cukrowa.Bardzo słodki puch, obok którego nasze dzieci nie potrafią przejść obojętnie. Czy to z powodu bajecznego zapachu,który towarzyszy produkcji waty ( dla mnie jest to nieziemski smak prażonego karmelu,na który zawsze cieknie mi ślinka), słodkości czy może ciekawej formy zjadanej słodyczy- jedno jest pewna: Dzieci uwielbiają watę cukrową i potrafią wybuchnąć gromkim płaczem, kiedy jej nie otrzymają. Ja sama za watą nie przepadam, ale ostatnio spędzona niedziela w parku rozrywki nasunęła mi bardzo ważne pytania dotyczące zdrowotności oraz kaloryczności takiej waty.Oczywisty jest brak jakichkolwiek wartości odżywczych, ale czy zastanawialiście się, co tak naprawdę jest w wacie? Jak wspominałam nie znajdziemy w niej żadnych zdrowotnych właściwości ale jest ALE! Okazuje się, że taka wata nie ma wcale aż tak wielu wad, jak można by sądzić. Jeśli oczywiście wybierzemy wersje klasyczną,tylko biały puch nie zawiera żadnych konserwantów i barwników. Ok, a jak wygląda sprawa z kalorycznością tego smakołyku? Ile może mieć Kcal taka słodka bomba kaloryczna? Zaskoczę Was, ponieważ porcja waty to owszem bomba ale zaskoczenia! Jednak zanim przejdziemy do bardziej szczegółowych danych, należy wspomnieć o tym jak powstaje wata cukrowa. Jedyny składnik waty, cukier zostaje wsypany do bębna maszyny, następnie jest podgrzewany i zmienia się w karmel. Siła odśrodkowa wyrzuca cukrowe paseczki, a zimne powietrze chłodzi karmel i sprawia, że zastygają one owijane na drewnianym patyku. I gotowe! Prawda, że dzieciaki są zachwycone takim pokazem? Ale jak bosko wtedy smakuje takie cudo odrywane z kłębka!!

Jestem pewna, że umieracie z ciekawości jak to jest z tymi pustymi kaloriami. Będzie to dla Was spore zaskoczenie- aby zrobić jedną sztukę (dużą) waty cukrowej wystarczy tego cukru naprawdę niewiele – średnio 4 łyżeczki, czyli 20 gramów białych kryształków. Takie 4 łyżeczki to zaledwie..80 Kcal! Mniej niż każda inna znana mi słodycz. W naszym przypadku po połowie takiej przekąski dzieciaki miały dość i przez resztę dnia nie wołały o słodycze 🙂

Dlatego uważam, że wata cukrowa jest dobrą alternatywą dla słodkich i równie mało wartościowych produktów, po których chce się więcej i więcej.
DSC_2680

DSC_2681

DSC_2682

DSC_2684

DSC_2685

DSC_2687

DSC_2688

DSC_2690

Dodaj komentarz